Hulphonden voor veteranen met PTSS

Hulphonden voor veteranen met PTSS

De omgang met dieren staat inmiddels bekend als heel goed voor mensen met verschillende fysieke of psychische klachten of aandoeningen.

Het Veteranen-PTSS-Werkhonden-Research Project: V-PWR

Zo zijn er sinds 2012 een aantal hulphonden bij veteranen met post-traumatisch stress stoornis (PTSS) geplaatst, om deze (oud-)militairen in hun behandeling te ondersteunen. Deze training en plaatsing wordt met name gedaan door St. Hulphond Nederland en de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend. Echter, deze zijn vooral gebaseerd op subjectieve ervaringen en zelfreflectie. Dat is weliswaar erg belangrijk, maar maakt het moeilijk om een behandelmethode te ontwikkelen die voor zo veel mogelijk veteranen van toepassing is én goed aansluit bij de individuele behoeftes.

Daarom wil het onderzoeksteam bestaand uit drs. Emmy van Houtert, GZ-psychologe dr. Nienke Endenburg, kolonel-arts Prof. Dr. Erik Vermetten en Prof. dr. Bas Rodenburg op een meetbare manier inzicht verkrijgen in de relatie tussen veteraan en hond.

Uit eerder onderzoek weten we dat dieren stress bij mensen kunnen verminderen. Bij het aaien van een dier komt bij zowel mens als dier het hormoon oxytocine, het zogenoemde ‘knuffelhormoon’, vrij. Het zorgt ervoor dat een veteraan rustiger wordt en zich prettiger voelt. De hond kan ook zorgen dat de veteraan zich zekerder voelt, door de omgeving in de gaten te houden en eventueel andere mensen op afstand te houden. Tegelijkertijd is het belangrijk dat het welzijn van de hond gewaarborgd blijft, en gaat het onderzoeksteam ook hiernaar kijken.

Op deze manier willen wij bijdragen aan behandelmethodes waarmee veteranen en ook civiele patiënten met PTSS straks nog beter geholpen kunnen worden.

Wil jij er ook voor zorgen dat veteranen met PTSS nog beter geholpen gaan worden door de gerichte inzet van hulphonden? Steun ons en maak het verschil voor veteranen!